ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ ТА ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ, РОЗМІРУ БЮДЖЕТНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, ОЧІКУВАНОЇ ВАРТОСТІ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ
(відповідно до пункту 41 постанови КМУ від 11.10.2016 № 710 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами))
- Найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія:
Найменування Замовника : Відділ освіти Шептицької міської ради
Місцезнаходження Замовника: Україна, 80100, Львівська область, Шептицький р-н, м.Шептицький, проспект Шевченка, 19
Ідентифікаційний код замовника : 02144482
Категорія замовника: відповідно до п.3 ч.1 ст 2 ЗУ "Про Публічні закупівлі"
2. Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності):
Код ДК 021-2015 (CPV) 55510000-8 - Послуги їдалень (Послуги з організації харчування вихованців закладів дошкільної освіти)
Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-12-14-001342-a
- Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі:
ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ
Код ДК 021-2015 (CPV) 55510000-8 - Послуги їдалень (Послуги з організації харчування вихованців закладів дошкільної освіти)
Категорії дітей |
Кількість Дітоднів |
Вартість 1-го дітодня, грн. |
Сума без ПДВ1 грн. |
|
|
Вікова група від 1 до 4 років |
149471 |
|
|
|
|
Вікова група від 4 до 6 (7) років |
196252 |
|
|
|
|
Вартість пропозиції: |
|
|
|||
Загальна вартість1 пропозиції складає ___________________(прописом)______ грн.(без ПДВ).
1 - Загальна вартість має враховувати всі затрати учасника (постачальника) на закупку продуктів, транспорт, приготування, на прибирання та миття посуду, а також з урахуванням податків і зборів, що сплачуються або мають бути сплачені, в тому числі на страхування та інше. Відповідно до пункту 197.1.7 підпункт г, податкового кодексу України звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з харчування дітей у дошкільних загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах. |
|||||
Послуги з організації харчування вихованців закладів дошкільної освіти
- Механізм організації харчування вихованців закладів дошкільної освіти відділу освіти Червоноградської міської ради повинен здійснюватися Учасником-переможцем відповідно до спiльних наказів МОН та МОЗ України вiд 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Iнструкцiї з органiзацiї харчування у дошкiльних навчальних закладах» (зi змiнами), вiд 24.3.2016 № 234 «Про затвердження Санiтарного регламенту для дошкiльних навчальних закладів», Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та відповідно до рішення сесії Шептицької міської ради від 17.10.2024 року №2977 «Про встановлення вартості харчування вихованців закладів дошкільної освіти/ дошкільних підрозділів закладів загальної середньої освіти та учнів закладів загальної середньої освіти».
- Раціональне харчування вихованців закладів дошкільної освіти передбачає обов'язкове складання меню. Примірне чотирьохтижневе меню складається на кожен сезон року окремо та погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби і затверджується керівником закладу освіти. У разі внесення змін примірне чотирьохтижневе меню повторно погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Строк надання послуг – до 31.12.2025 року.
Вартість послуг визначається відповідно до Примірного меню (Додаток 3 тендерної документації).
Приготування калорійних високоякісних страв повинно здійснюватися з використанням сертифікованої сировини та з чітким дотриманням термінів реалізації.
Проведення щоденного бракеражу готової продукції за участю медичних працівників навчально-виховних закладів, відповідно до діючого Положення про бракераж їжі на підприємствах громадського харчування та бракераж сировини з обов’язковою наявністю гігієнічних висновків.
Продукти повинні бути придбані за середньо-ринковими цінами.
Продукти з яких готуються страви, не повинні містити синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі смаку, штучні консерванти; повинні мати сертифікати якості, чи сертифікати відповідності, чи посвідчення про якість, чи інший документ, який засвідчує якість, безпечність та придатність для харчування продуктів.
Харчоблоки Замовника повинні бути забезпечені:
- продуктами харчування відповідно до меню;
- своєчасною доставкою необхідних продуктів харчування;
- посудом, інвентарем, миючими засобами, а працівники спецодягом.
Харчоблоки закладів освіти необхідно забезпечити кухонним обладнанням, необхідним для надання послуг з харчування вихованців закладів дошкільної освіти.
Харчоблоки Замовника повинні бути укомплектовані кваліфікованими кадрами, з обов’язковим проходженням ними медичних оглядів відповідно до норм чинного законодавства України.
Для забезпечення якісного надання послуг з харчування, Учасник повинен передбачити та залучити достатню кількість працівників (кухарів) для виконання умов договору з числа штатних працівників, які мають відповідні знання та досвід та із числа залученних осіб, які мають відповідні знання та досвід за цивільно-правовими договорами.
Повинна звертатись увага на пропозиції та зауваження зі сторони адміністрації Замовника, вихованців щодо якості страв та їх асортименту.
Кількість дітей на харчування узгоджується замовником кожного дня, при цьому на перший сніданок кількість дітей доводиться виконавцю до 20 години попереднього до надання послуг дня, а кількість дітей на другий сніданок, обід, полуденок та вечерю узгоджується замовником до 9:30 (ранком) кожного дня.
- Місце надання послуг з харчування зазначено у Додатку 9 тендерної документації - Дислокація дошкільних закладів освіти .
В закладах освіти, де функціонують їдальні, харчоблоки, приготування їжі та харчування дітей повинно здійснюватися учасником-переможцем безпосередньо у закладі освіти.
- Учасник-переможець процедури закупівлі при користуванні приміщеннями харчоблоків у закладах освіти, здійснює таку оплату:
- орендну плату за оренду приміщення та індивідуально - визначеного майна;
- відшкодування комунальних послуг : електропостачання , водопостачання, теплопостачання , вивезення сміття;
- відшкодування експлуатаційних витрат;
- відшкодування за дератизацію та дезінсекцію приміщень;
- плату за землю ( земельний податок);
- страхування орендованого приміщення;
- за ремонт кухонного обладнання;
- за поточний ремонт приміщень харчоблоків.
Згідно з Законом України» Про оренду державного та комунального майна» № 157-ІХ від 03.10.2019р.:«Орендар, визначений за результатами аукціону, або орендар, якому було передано в оренду об’єкт без аукціону, зобов’язаний відшкодувати балансоутримувачу вартість проведення оцінки об’єкта оренди.»
- Учасник у складі тендерної пропозиції надає гарантійний лист про те, що він укладе договір з місцевим підприємством на вивіз твердих побутових відходів у разі обрання його переможцем.
- Учасник, що буде надавати послуги, повинен забезпечити:
6.1. Надання послуг у необхідних об’ємах та гарантованій якості. Кожна партія товару (з якого відбувається приготування страв) повинна супроводжуватись документами, що підтверджують їх відповідність санітарно-гігієнічним вимогам.
6.2. Забезпечити контроль за якістю сировини та готових продуктів, санітарний стан харчоблоків.
6.3. Доставка сировини та готової продукції має здійснюватися спеціалізованим транспортом з дотриманням вимог санітарії.
6.4. Забезпечити обов’язковість проведення лабораторного контролю безпечності харчових продуктів за показниками згідно з вимогами ДСП 4.4.5.078:2001.
6.5. Забезпечити обов’язковість проведення гігієнічного навчання працівників.
6.6. Дотримання затвердженого перспективного меню та асортименту страв, недопущення реалізації продукції забороненої для споживання в навчальних закладах.
- Учасник повинен передбачити надання Замовнику послуг, якість яких відповідає наступним нормативним документам:
- постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
- Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти».
- наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», в тому числі щодо заборони м'яса та яєць водоплаваючої птиці, субпродуктів, що містять синтетичні барвники;
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (зі змінами);
- наказ МОН та МОЗ України вiд 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Iнструкцiї з органiзацiї харчування у дошкiльних навчальних закладах» (зi змiнами)
Замовником у Додатку 3 запропоновано примірне чотирьохтижневе меню для закладів дошкільної освіти.
Збалансованість примірного меню, а також забезпечення необхідною калорійністю та хімічним складом страв, повинна відповідати нормам Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». У складі тендерної пропозиції учасники подають розрахунок вартості харчування згідно таблиці, яка подана у Додатку 3.
Також учасники подають меню із зазначенням вартості страв та, відповідно, вартості харчування на одну дитину за один день (вартість 1-го дітодня) для кожної вікової категорії дітей, яке подане у Додатку 3. Вартість дітодня має бути врахована при розрахунку загальної вартості тендерної пропозиції.
Для підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, учаснику необхідно надати наступні документи:
- розцінене примірне чотирьохтижневе меню для вихованців дошкільних підрозділів закладів загальної середньої освіти;
- копію сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів, видану учаснику, відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018) та копія звіту про аудит або інший документ, що підтверджує проведення аудиту, складеного органом стандартизації, метрології та сертифікації або іншим акредитованим органом по сертифікації (якщо дата реєстрації сертифікату ISO 22000-2019 (не пізніше, ніж один рік від дати складання звіту) або копія звіту про наглядовий аудит/технічний нагляд або інший документ, що підтверджує проведення аудиту;
- копію сертифікату на систему управління якістю, видану учаснику, відповідно до ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015);
Обов’язкова наявність внутрішнього аудитора системи управління безпечністю харчових продуктів (надати копію документу, що підтверджує кваліфікацію внутрішнього аудитора (сертифікат або диплом або свідоцтво/, тощо).
- Копія чинного на дату оприлюднення оголошення про торги сертифікату на систему управління охороною здоров'я та безпекою праці ISO 45001:2019.
- Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі повинні відповідати встановленим/ зареєстрованим діючим нормативним актам діючого законодавства (державним стандартам (технічним умовам)), які передбачають застосування заходів із захисту довкілля. У складі тендерної пропозиції надати дійсний сертифікат системи екологічного управління ДСТУ ISO 14001:2015 (14001:2015 IDT);
- Учасником надається сертифікат ДСТУ ISO 28000:2008 «Системи управління безпекою ланцюга постачання. Вимоги (ISO 28000:2007, IDT)». Вказаний сертифікат повинен бути виданий на ім’я учасника процедури закупівлі.
- Учасником надається сертифікат відповідності вимогам ДСТУ 4281:2004.
Для підтвердження впровадження та застосування оператором ринку постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР надається копія акту, складеного територіальними органами Держпродспоживслужби за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР (форма затверджена Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 08.08.2019№446).
Учасники подають у складі пропозиції також виданий учаснику процедури закупівлі акт, складений Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів або її територіальним управлінням за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно дотримання оператором ринку вимог законодавства про харчові продукти.
Надати акт, складений за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти, згідно Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України №1503 від 08 серпня 2023 року, виданий на ім’я Учасника, без зауважень, з обовязковою позитивною оцінкою загпльних гігієнічних вимог до транспортних засобів, а саме: пунктів 6.1. - 6.7 – без зауважень..»
- Надати документальне підтвердження проходження працівниками учасника (не менше двох) курсу гігієнічного навчання з подальшим прийомом заліку, видане державною установою територіального центру контролю та профілактики хвороб Міністерства здоров’я України.
- Учасники повинні мати в штаті не менше одного працівника на кожен заклад освіти згідно Дислокації (Додаток № 6 до тендерної документації), які пройшли навчання в рамках реформи шкільного харчування, яке розробило Мінагрополітики за підпримки Держпродспоживслужби та проекту EU4SaferFood за курсом «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства. На підтвердження надати у складі тендерної пропозиції відповідні сертифікати.
5.Обґрунтування розміру бюджетного призначення: розмір бюджетного призначення визначено Законом України «Про Державний бюджет України на 2025 рік» за КПКВК - 0611010 , відповідно до бюджетного запиту на 2025 рік.
6.Очікувана вартість предмета закупівлі : 35`162`436 грн. (тридцять п’ять мільйонів сто шістдесят дві тисячі чотириста тридцять шість грн. 00коп.) без ПДВ.
7.Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі:
Розрахунок очікуваної вартості предмета закупівлі здійснено на підставі попередніх ринкових консультацій з метою аналізу ринку, відповідно до п. 4 ст.4 Закону України «Про публічні закупівлі» з урахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 р. №1178, шляхом моніторингу ринкових цін на аналогічні послуги, а також відповідно до рішення сесії Шептицької міської ради від 17.10.2024 року №2977 «Про встановлення вартості харчування вихованців закладів дошкільної освіти/ дошкільних підрозділів закладів загальної середньої освіти та учнів закладів загальної середньої освіти»
8.Процедура закупівлі:
Застосовується процедура - відкриті торги з особливостями .
Уповноважена особа Турик О.Г.
Підрозділ (відділ) чи розпорядник, котрого стосується обгрунтування | Вiддiл освiти Червоноградської міської ради |